Na zagrebačkom Jakuševcu odron dijela smeća, iz grada poručuju da je sve u redu

ZAGREB, 15. studenoga 2023. (Hina) - Iz zagrebačke Gradske uprave u srijedu su izvijestili da je u subotu djelomično urušen zapadni dio odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec, no nitko nije ozlijeđen, nema povećane koncentracije odlagališnih plinova i odlagalište uredno funkcionira.

"Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo", izvijestili su iz Gradske uprave.

Kažu da prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u razdoblju nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama.

Ističu i da prilikom djelomičnog urušavanja nije bilo ozlijeđenih, a Zagrebački holding  je odmah po nastanku događaja obavijestio Državni inspektorat.

Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja.

"U tijeku je snimanje stanja s ciljem utvrđivanja uzroka djelomičnog urušavanja i količine urušenog materijala. Projektant odlagališta je u postupku pripreme projekta hitne sanacije. Navedeno djelomično urušavanje nije utjecalo na rad odlagališta koje uredno funkcionira", istaknuli su u zagrebačkoj Gradskoj upravi. 

Odlagalište otpada Prudinec/Jakuševec gradi se prema projektnoj dokumentaciji i ishođenoj građevinskoj dozvoli u skladu sa Zakonom o gradnji i ostalim propisima koji uređuju područje građenja.

Zagrebački holding je za poslove izgradnje odlagališta angažirao izvođača radova koji obavlja izgradnju sukladno projektnoj dokumentaciji i pravilima struke, stručni nadzor koji nadzire izgradnju sukladno građevinskoj dozvoli i propisima koji uređuju građenje te projektanta i projektantski nadzor koji nadzire da se izgradnja odvija sukladno projektnoj dokumentaciji.