Njemačka i Španjolska za izgradnju plinovoda preko Pireneja

ZAGREB, 6. listopada 2022. (Hina/dpa) - Njemačka i Španjolska iskazale su podršku izgradnji plinovoda preko Pireneja kroz Francusku do 2025., što je jedan u nizu planova o kojima je postignut dogovor tijekom konzultacija dviju vlada u srijedu.

Prema planovima, vodik proizveden iz obnovljivih izvora kasnije bi se transportirao plinovodom, iako se Francuska za sada protivi toj ideji. O toj se mjeri raspravljalo tijekom razgovora između španjolskih dužnosnika i njemačkog izaslanstva koje je predvodio kancelar Olaf Scholz s osam od ukupno 16 ministara, uključujući ministra gospodarstva Roberta Habecka, ministra financija Christiana Lindnera i ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock.

Scholza je uz vojne počasti dočekao španjolski premijer Pedro Sanchez u luci La Coruña u sklopu prvih međuvladinih konzultacija u devet godina. Akcijski plan bavi se širokim spektrom tema – obrazovanjem, gospodarstvom, obranom i sigurnosti. Bit će usvojen kasnije tijekom večeri. Berlin i Madrid sporazumjeli su se o potrebi izgradnje plinovoda u trenutku dok i druge europske zemlje pokušavaju smanjiti ovisnost o ruskim energentima zbog agresije na Ukrajinu.

Plinovod Midcat koji traže Scholz i Sanchez spojio bi Barcelonu preko Pirineja s francuskom mrežom u Barbairi na jugu zemlje.

Radovi na plinovodu već su počeli. U Španjolskoj je dosad završena dionica do Hostalrica, 106 kilometara južno od granice, dok Francuska tek treba završiti 120 kilometara plinovoda.

Projekt je otkazan 2017. jer nije bio ekonomski isplativ, ali se energetska računica u Europi od tada promijenila zbog skoka cijena energenata.

Planirani plinovod transportirao bi prirodni plin koji nabavljaju Španjolska i Portugal. Španjolska i Portugal zajedno imaju ukupno sedam terminala za ukapljeni prirodni plin.

Dva plinovoda koja bi dopremala plin iz Alžira također bi bili dodatni izvor plina.

Pariz se zasad protivi izgradnji plinovoda Midcat. Sanchez je uoči razgovora s njemačkim izaslanstvom pozvao Francusku da odustane od protivljenja projektu.

 

(Hina) xtok ymaš

TAGOVI