Otok Krk na dobrom putu prema prestižnom ‘zero waste’ certifikatu

ZAGREB, 8. srpnja 2022. (Hina) - Godinu dana od stjecanja statusa kandidata za “zero waste” certifikat, sedam jedinica lokalne samouprave na otoku Krku unaprijedilo je svoje sustave gospodarenja otpadom i stiglo bliže tom prestižnom certifikatu najboljih praksi u EU, priopćila je u petak Zelena akcija.

"Krk je unaprjeđenjem sustava odvajanja na dobrom putu da ostvari 70 posto odvojenog prikupljanja do 2025. Već se danas na otoku uspješno odvaja oko 62 posto otpada, što je napredak u odnosu na 59 posto u 2020. te daleko iznad prosjeka u Hrvatskoj", istaknuli su u Zelenoj akciji, nacionalnoj koordinatorici mreže Zero Waste Europe.  

Uz to, dodali su, u proteklih je godinu dana na Krku je usvojen i novi cjenik odvoza otpada, a u završnoj je fazi sustav naplate miješanog otpada po količini, koji će dodatno potaknuti stanovnike na smanjenje neodvojenog otpada.

Tim povodom na Krku je održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici Zelene akcije i komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk predstavili dosadašnje rezultate i daljnje planove.

Zelena akcija vjeruje da će Krk, implementacijom planiranih mjera, vrlo brzo postati prvi europski otok koji nosi status certificiranog “zero waste” otoka, "na korist i ponos svih nas". Ponikve će nastaviti suradnju sa stručnjacima iz Zelene akcije i mreže Zero Waste Europe kako bi što prije stigli do cilja.

Ponikve su u ime Grada Krka te općina Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat i Malinska – Dubašnica, lani usvojile međunarodnu Zero Waste strategiju koja je definirala ambiciozan cilj od 70 posto odvojenog prikupljanja otpada te provođenje aktivnosti smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja. Zajedno sa Zelenom akcijom, krenuli su u provedbu aktivnosti prema kriterijima za dobivanje “zero waste” certifikata.

Izradili su analizu sastava otpada na temelju koje je kreiran “zero waste” plan gospodarenja otpadom s mjerama i aktivnostima za naredno razdoblje. Uz ostalo, u planu je izrada posebne studije o utjecaju turizma koja će definirati specifične mjere za smanjenje otpada, a u unutrašnjosti Krka se u proteklih godinu dana nastavilo s podjelom individualnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada od vrata do vrata, dok su oni s javnih površina su uklonjeni.