Papa naložio izgradnju solarne farme za Vatikan

Papa Franjo, glasan zagovornik djelovanja protiv klimatskih promjena i za zaštitu okoliša, u srijedu je naložio izgradnju solarne farme da bi se pokrile energetske potrebe države Vatikan

Mikro država unutar Rima, dom sjedišta Katoličke crkve, najmanja je država na svijetu, a proteže se na tek 0,44 četvorna kilometra.

Izrazivši svoje želje u papinskom ediktu, 87-godišnji Papa rekao je da bi solarnu farmu valjalo sagraditi izvan vatikanskih zidina, u Santa Maria Galeriji u predgrađima sjeverozapadno od grada Rima.

To područje pripada Vatikanu i dom je Radio Vatikana koji će se također napajati iz nove solarne farme. Papinski edikt nije specificirao koliko će velika biti farma ni kad će biti spremna.

“Moramo napraviti prijelaz na obnovljivi model koji smanjuje emisije stakleničkih plinova u atmosferu, kako bismo dosegli klimatsku neutralnost”, rekao je Franjo u dokumentu od dvije stranice.

Franjo je upozorio na opasnosti i izazove klimatskih promjena i istaknuo potrebu da se smanji upotreba fosilnih goriva u svojoj popularnoj encikliki “Laudato Si” (Hvaljen budi) iz 2015.

U njoj je upozorio da planet “sve više počinje nalikovati ogromnoj gomili prljavštine.”