Proizvođač baterija LG očekuje slabiju potražnju za električnim vozilima

Južnokorejski proizvođač baterija LG Energy Solution (LGES) prognozira slabiji rast prodaje na globalnom tržištu električnih vozila (EV) u ovoj godini zbog očekivanog blagog usporavanja sjevernoameričkog tržišta.

Dobavljač proizvođača automobila, uključujući Teslu, General Motors i Volkswagen, ostvario je u četvrtom tromjesečju operativnu dobit od 338 milijardi wona (252 milijuna dolara), veću za 43 posto nego u istom razdoblju prethodne godine.

U odnosu na prethodna tri mjeseca više je nego prepolovljena zbog slabe potražnje za električnim vozilima (EV) u Europi.

Prihod mu je u razdoblju od listopada do prosinca bio manji za 6,3 posto manji u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, klizuvši na osam bilijuna wona, pokazuju poslovni rezultati, objavljeni u petak.

“Globalno tržište EV-a trebalo bi ove godine rasti po stopi od oko 25 posto, pod utjecajem nekoliko čimbenika, uključujući prognozirani rast sjevernoameričkog tržišta od 30 do najviše 35 posto”, stoji u priopćenju LGES-a.

Potražnja za električnim vozilima i cijene baterija trebali bi se smanjiti, ali samo privremeno budući da proizvođači vozila agresivno spuštaju cijene i najavljuju cjenovno povoljnije modele, procjenjuju u južnokorejskoj kompaniji.

Ukazuju i na kontinuirani pad cijena metala koji bi trebao smanjiti troškove baterija, što će pak iznova potaknuti proizvođače vozila da napune zalihe.

Među čimbenicima rizika za ovu godinu izdvajaju izmjene u planovima proizvođača automobila o tempu prijelaza na električna vozila, sve veću konkurenciju u Europi i političku neizvjesnost, uključujući američke predsjedničke izbore krajem godine.

Prognoze južnokorejskog proizvođača nadovezuju se na ovotjedno upozorenje njegova klijenta Tesle da u ovoj godini očekuje naglo usporavanje prodaje. U četvrtak je i Hyundai Motor signalizirao pogoršanje ozračja na tržištu električnih vozila.

Dodaju da ove godine ciljaju rast prihoda od oko pet posto i kapitalne izdatke više-manje na razini prošlogodišnjih 10,9 bilijuna wona.