Projekt D2Heat – pokretanje investicija od 40 milijuna eura u toplinarstvo

ZAGREB, 15. studenoga 2022. (Hina) - Cilj projekta D2Heat je pružiti tehničku pomoć hrvatskom sektoru toplinarstva odnosno ubrzati modernizaciju te provedbu energetske tranzicije za sektore grijanja i hlađenja, uz pokretanje investicija od gotovo 40 milijuna eura, izvijestili su u utorak iz REGEA-e. 

REGEA (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske) je koordinator projekta, a partneri na projektu su Hrvatska gospodarska komora (HGK), HEP-Toplinarstvo, Avelant, Gradska toplana Karlovac, riječki Energo i Brod-plin, navodi se u priopćenju o današnjem sastanku projektnih partnera, čime je započela i provedba samog projekta.   

Projekt je započeo ovaj mjesec i trajat će do listopada 2026. godine.   

Kako se ističe u priopćenju, trenutna situacija na energetskom tržištu izrazito je nepovoljna za tvrtke iz sektora toplinarstva koje su ključne za brzu i učinkovitu dekarbonizaciju gradova, a cijeli je sektor dugi niz godina neopravdano zanemarivan u odnosu na ostatak energetike. 

Projekt D2Heat, financiran kroz EU program LIFE, za cilj ima pružiti tehničku pomoć hrvatskom sektoru toplinarstva, tj. ubrzati modernizaciju te provedbu energetske tranzicije za sektore grijanja i hlađenja. Projektni konzorcij uključuje HEP-Toplinarstvo, Gradsku toplanu Karlovac, Energo Rijeka, Brod Plin i kao takav obuhvaća približno 98 posto sektora toplinarstva u Hrvatskoj prema isporučenoj toplinskoj energiji, navodi se u priopćenju. 

"Krajnji cilj projekta D2Heat je pokretanje investicija u iznosu od gotovo 40 milijuna eura za vrijeme trajanja projekta. Te će investicije osigurati sigurnu, povoljnu i čistu opskrbu grijanja za sve postojeće i buduće korisnike sustava toplinarstva. Moderni i efikasni sustavi centraliziranog grijanja pogonjeni lokalnim obnovljivim izvorima ključ su za osiguravanje sigurne, čiste i jeftine toplinske energije za građane Hrvatske", ističu iz REGEA-e.  

Objašnjavaju kako tehnička pomoć u sklopu projekta uključuje tehničke analize i izradu projektne dokumentacije, inovativne modele financiranja, analize i prijedloge izmjena zakonodavnog okruženja te pravne usluge – sve kako bi se mogle pokrenuti ambiciozne investicije.  

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac je poručio kako je projekt prilika da toplinarstvo dobije mjesto i ulogu koju zaslužuje u hrvatskoj energetici.

"Centralizirano grijanje danas, a sutra i hlađenje, državna energetska politika mora učiniti konkurentnim s obzirom na sve tehničke i okolišne prednosti i konačno završiti štetnu priču favoriziranja plinskog lobija na štetu nacionalnih interesa", izjavio je Domac.  

"Grupacija za toplinarsku djelatnost HGK ranije je ove godine tražila istu nabavnu cijenu plina i subvenciju za kućanstva na toplanama i kotlovnicama kao što imaju kućanstva priključena na plinsku distribucijsku mrežu", pojasnila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac nepovoljnu poziciju toplinarstva budući da kategorija krajnjih kupaca kućanstava na toplinarstvu nema isti status kao krajnji kupci koji koriste plin kao energent i da toplinarske tvrtke plin kupuju po cijeni za poduzetništvo. 

Kako je istaknuto na sastanku projektnih partnera održanom u HGK, toplinarske tvrtke prema sadašnjim tarifnim stavkama plin za kategoriju kućanstvo kupuju po cijeni za poduzetništvo (tržišna cijena).

"S druge strane, od toplinarstva se na razini Europske unije izrazito puno očekuje, a za ovo područje na raspolaganju su i znatna financijska sredstva iz različitih europskih izvora. Povlačenje tih sredstava ovisit će u velikoj mjeri o spremnosti kvalitetnih projekata za realizaciju te cjelokupnog pravnog i regulatornog okvira koji za cilj mora imati olakšavanje modernizacije i širenja postojećih te formiranja novih sustava centraliziranog grijanja", ističu koordinatori projekta.