Projekt “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste” ostvario cilj

ZAGREB, 13. srpnja 2022. (Hina) - Pilot-projekt "Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“ ostvario je planirani cilj o smanjenju otpada od hrane za najmanje deset posto, a osim u hotelima, planira ga se provesti i u bolnicama, studentskim centrima,  istaknuto je u utorak na završnoj konferenciji projekta u Osijeku.

Pilot-projekt pokrenuo je prošle godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), a glavni cilj bio je smanjiti otpad od hrane u hotelskim kuhinjama. Pokrenut je u dva hotela u Puli i Osijeku, a naknadno mu se pridružio i hotel Terme Sveti Martin na Muri.

Koordinatorica pilot-projekta Vesna Cetin Krnjević rekla je na konferenciji za novinare kako je ostvaren planirani cilj o smanjenju otpada od hrane za najmanje deset posto, a u hotelu "Osijek" to je smanjeno za 11 posto, pri čemu su količine bačenog kruha smanjene za 50 posto.

Istaknula je kako su se za smanjivanje otpada od hrane rabile metode koje nisu zahtijevale velika financijska ulaganja hotela, poput promjene jelovnika ili normativa te edukacija djelatnika, tako da ih se upozori da o tome počnu promišljati u samoj pripremi i posluživanju hrane.

Podsjetila je kako je istraživanje o otpadu od hrane u Hrvatskoj, koji je prošle godine provelo Ministarstvo gospodarstva, pokazalo da količina otpada od hrane koja nastaje u poslovnom sektoru iznosi 70 tisuća tona, a restorani i ugostiteljski objekti u tome sudjeluju s 15-ak tisuća tona.

Tim projektom uspostavili smo model suradnje između državne institucije i hotelskog sektora, koji će, nadamo se, primijeniti i ostali hoteli, kojih je do sada desetak u tome projektu, dodala je Cetin-Krnjević.

Načelnica Sektora za EU fondove FZOEU Maja Feketić objasnila je kako je projekt pokrenut zbog globalnog trenda bacanja hrane, što je veliki gospodarski trošak i ima veliki utjecaj na okoliš, te zbog europskih ciljeva koje Hrvatska mora dostići do 2023. godine.

Najavila je kako se, osim u hotelima, projekt planira nastaviti u studentskim centrima, te da ima upita od bolnica i specijalnih bolnica, koje također imaju svoje kuhinje, gdje se dosta hrane baca, pa se nada da će i za njih biti otvoreni javni pozivi.

Direktorica hotela "Osijek" Sandra Đurđević rekla je kako su se uključili u projekt jer se uklapao u ono što je hotel i do sada radio. Hoteli imaju potencijal biti veliki zagađivači i zbog toga dugi niz godina ulažemo napore da smanjimo svoj negativan utjecaj na okoliš. Otpad od hrane smanjili smo za 11 posto, ali gosti to nisu osjetili, istaknula je Đurđević.

TAGOVI