Projekt Sunce nad Vukovarom – solarne elektrane na 12 objekata

VUKOVAR, 4. srpnja 2023. (Hina) - Gradske vlasti Vukovara izgradit će na 12 objekata u vlasništvu Grada solarne elektrane s namjerom da udio zelene energije u ukupnoj potrošnji tih objekata bude 53 posto, najavljeno je u utorak na pristupnoj konferenciji projekta "Sunce nad Vukovarom".

"Veliki je to iskorak jer smo na razini Hrvatske osigurali izgradnju najvećeg broja solarnih elektrana po ovom pozivu. Dvanaest novih izvora energije dobivene iz sunca na tragu je energetske održivosti, učinkovitosti i zelene tranzicije kojoj težimo“, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Po riječima voditelja projekta Branka Kneževića, nakon što se izgradi 12 solarnih elektrana na za to predviđenim objektima i one puste u rad očekuje se ušteda na potrošnji električne energije od oko 100 tisuća eura godišnje.

"Vijek elektrana je otprilike 20 godina, tako da se očekuje ukupna ušteda od oko dva milijuna eura“, procijenio je Knežević.

Ukupna snaga svih elektrana iznosi 801,90 kW, a bit će postavljene na objekte osnovnih škola Antuna Bauera, Dragutina Tadijanovića, Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Nikole Andrića i Mitnica, dječje vrtiće Vukovar I – Centralni objekt i Vukovar Novi, gradsku upravu, gradsku tržnicu, Sportsku dvoranu ''Danijel Rehak'' u Borovu naselju te Plivalište Vukovar.

Projekt ''Sunce nad Vukovarom'' sufinanciran je iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe Programa ''Energija i klimatske promjene'', uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške.

Projekt se provodi u suradnji s norveškim partnerom – Energy Farm International Foundation, rok provedbe je dvije godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 774.968 eura.

Stopa financiranja projekta putem bespovratnih sredstava iznosi 85 posto odnosno 658.723 eura.

Radove će izvesti tvrtke Elektro-energetika d.o.o. i Đuro Đaković Elektromontaža d.o.o., sa čijim predstavnicima je Penava tijekom pristupne konferencije potpisao ugovore.