Rezime 2022.: Zagreb započeo novi model naplate otpada

ZAGREB, 28. prosinca 2022. (Hina) - Iza Gradske uprave i Zagrepčana je 2022. godina, obilježena političkim izazovima poput podjele više od 700 otkaza u Zagrebačkom holdingu, ali i onima koje su dotakle baš svakog građanina - novim modelom naplate i odvajanja komunalnog otpada.

Novi sustav odvoza otpada promijenio navike građana

Ono što je najdirektnije utjecalo na svakog građanina Zagreba u prošloj godini novi je model odvajanja i naplate komunalnog otpada.

Njime je usluga od 1. listopada u startu skuplja onima koji su je prije plaćali najmanje – a to su građani u malim stanovima (garsonijerama je cijena bila oko 35 kuna fiksno). Sada se, uz fiksnih 45 kuna po kućanstvu, neovisno o veličini stana, usluga naplaćuje i kroz kupnju službenih plavih ZG vrećica u koje se isključivo mora bacati miješani komunalni otpad. 

To ostavlja mogućnost da prosječno kućanstvo svoj ceh Čistoći kontrolira time koliko zapravo odvaja otpad. Primjerice, zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec otkrila je u razgovoru za Hinu da je njezino kućanstvo u prvih 40 dana od uvođenja sustava potrošilo svega tri ZG vrećice.

Koliko su građani promijenili svoje navike, pokazuju podaci da je u prva dva mjeseca na odlagalištu Jakuševec dovezeno 27 posto miješanog komunalnog otpada manje nego prije promjene.

Osim samih vrećica, odlukom su se iz centra grada maknule kante koje su do sada okupirale uglavnom nogostupe predviđene za pješake, čime je vizualni identitet centra promijenjen.

Ipak, trebat će vremena da cijeli sustav profunkcionira onako kako je zamišljen – do postavljanja podzemnih spremnika, stanovnici gradskog središta svoj miješani komunalni otpad odlažu na ulicu isključivo između 20 i 22 sata. 

Sustav je izazovan i za sve koje žive u višestambenih zgradama. Oni, ukoliko ne mogu svoje spremnike držati unutar parcela u svom vlasništvu, trebaju iz vlastitog džepa platiti izgradnju tipiziranih bokseva, što je do sada učinio tek manji broj suvlasnika zgrada.