Split povećava kapacitete solarne energije na javnim objektima

SPLIT, 10. siječnja 2023. (Hina) - Grad Split predstavio je u utorak projekt svoje razvojne agencije RaST "SuSTainable" - povećanja kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u njegovu vlasništvu, čija je ukupna vrijednost veća od 650 tisuća eura.

Projekt su 85 posto financirali Island, Lihtenštajn i Norveška preko financijskog mehanizma Europskoga gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje od 2014. do 2021. godine u sklopu programa "Energija i klimatske promjene".

Svrha projekta "SuSTainable" jest instalacija integriranih fotonaponskih elektrana na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita kako bi se iskoristila energija Sunca i povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora. Tako će se povećati proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora za 795 MWh na godinu, smanjiti ispuštanje CO2, osigurati energetska neovisnost, stabilnost napajanja i ušteda te ublažiti klimatske promjene.

Instalacijom 14 integriranih fotonaponskih elektrana povećala bi se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora na području grada Splita za 795 MWh na godinu i smanjio ispust CO2 za 186 tona na godinu, čime bi se pridonijelo ublažavanju klimatskih promjena.

Instalacija integriranih fotonaponskih elektrana planirana je na deset osnovnih škola, i to Brda, Lokve – Gripe, Kamen – Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive – Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan – Pazdigrad i Žrnovnica, tri dječja vrtića Mala sirena, More i Ružmarin, te košarkaška dvorana KK Split.

Kako se moglo čuti, u Splitu je, kao i u cijeloj Hrvatskoj, električna energija primarno korišten oblik energije, pri čemu je najveća potrošnja upravo u sektoru zgrada. Grad Split električnom energijom opskrbljuje se uglavnom iz hidroelektrana  te – kao i ostatak Hrvatske, ima znatne gubitke u distribucijskoj mreži, a s druge je strane na jednom od najpovoljnijih područja za iskorištavanje Sunca radi proizvodnje električne energije.

Puljak: Split predvodnik zelene tranzicije i novih oblika energije

Gradonačelnik Ivica Puljak je izjavio kako je ambicija Splita biti grad predvodnik zelene tranzicije i novih oblika energije. Današnji projekt je prvi koji rade u tom smjeru, ali ići će i dalje s projektima u kojima će na još više javnih zgrada, na parkiralištima i drugim objektima instalirati solarne panele.

"Procijenit ćemo koji je energetski potencijal Karepovca i tamo eventualno sagraditi bioelektranu, nabavljamo i autobuse na električni pogon kako bi javni gradski prijevoz bio energetski učinkovitiji. Time pokazujemo da ne samo da pričamo o projektima, već ih i realiziramo", rekao je Puljak.

Procjena je da će na godišnjoj razini uštede na objektima na kojima će se instalirati 14 fotonaponskih elektrana biti oko sto tisuća eura, rekla je pročelnica Službe za razvoj grada Antonija Eremut Erceg. Podsjetila je da je Split do sada uz pomoć europskih fondova kroz energetsku obnovu javnih zgrada ugradio solarne panele na tri osnovne škole Skalice, Pojišan i Mertojak. Kao primjer je navela solarnu elektranu na školi Mertojak, koja na mjesec na struji uštedi više od 400 eura, što je polovica računa koje ima za energente.

"Ovim želimo biti grad primjer koji koristi solarni potencijal koji imamo, da počnemo od sebe i naših javnih objekata, te da svojim primjerom i digitalnim alatima to učinimo dostupnim i našim građanima", rekla je Eremut Erceg.