Srušio rekord: Rimac Nevera najbrži auto na svijetu – za ići u rikverc…

Električni automobil Nevera hrvatske tvrtke Rimac automobili srušio je 22-godišnji rekord za najbržu vožnju automobilom unazad nakon što je tvrtka to odlučila pokušati radi zabave.

Vozač Goran Drndak postigao je brzinu od 275,74 kilometara na sat dok je vozio Rimac Neveru na poligonu za testiranje automobila Papenburg u Njemačkoj. Raniji rekord je postavljen 2001. automobilom Caterham 7 Fireblade.

Demonstriravši uglavnom nepotrebnu mogućnost električnog vozila, tvrtka je priznala da se na pokušaj obaranja rekorda odlučila radi zabave.

"Tijekom razvoja nam je sinulo da će Nevera vjerojatno biti najbrži automobil (za vožnju) unazad, no to smo na neki način ismijali. Ali, onda smo počeli razgovarati o tome koliko bi bilo zabavno da to pokušamo", rekao je tvrtkin inženjer Matija Renić.

Za razliku od automobila koji imaju motore s unutarnjim izgaranjem, Nevera nema brzine – četiri zasebna motora idu ili naprijed, ili unazad.

To znači da isti pogonski sklop, koji omogućuje postizanje brzine od 160 kilometara na sat u 3,21 sekunde ili 320 kilometara na sat za manje od 11 sekundi unaprijed, može slično postići pri vožnji unazad.

Za svako obaranje rekorda bila je zaslužna posebna Nevera modrozelene boje, čiji je broj primjeraka ograničen na 12.

Rimac je tvrtka koja djeluje iz okolice Zagreba uz urede diljem Europe.