Teslin video koji promovira samovožnju bio je insceniran!

SAN FRANCISCO, 20. siječnja 2023. (Hina/Reuters) - Tesla je u videu iz 2016. godine, objavljenom kako bi se promovirala sposobnost autonomne vožnje na svojim automobilima na električni pogon, prikazao mogućnosti koje sustavi na vozilu tada nisu imali, piše Reuters pozivajući se na svjedočenje inženjera zaposlenog u Tesli.

Video, koji se još može vidjeti na Teslinoj internetskoj stranici, pokazuje da je vozilo u stanju samo se zaustaviti kada na je semaforu crveno svjetlo ili krenuti na zeleno.

Na početku videa vidi se natpis "Osoba na vozačevom mjestu je tu samo iz pravnih razloga. Ona ne radi ništa. Auto se sam vozi".

Izvršni direktor Tesle Elon Musk tada je na Twitteru objavio da video pokazuje da "Tesla vozi sam".

Ali Teslin direktor za softver za autonomnu vožnju Ashok Elluswamy u pisanom je iskazu pred sudom u srpnju 2022. rekao da Model X koji je prikazan u videu nije sam vozio. 

Kako bi napravio video, Tesla je koristio 3D mapiranje na unaprijed određenoj ruti od kuće u Menlo Parku u Kaliforniji do Teslinog tadašnjeg sjedišta u Palo Altu, rekao je.

Vozači su intervenirali kako bi preuzeli kontrolu u probnim vožnjama, rekao je Elluswamy. Kad je pokušao pokazati da se Model X može sam parkirati bez vozača, testni se automobil zabio u ogradu na Teslinom parkiralištu.

 "Namjera videa nije bila točno prikazati ono što je bilo dostupno kupcima 2016. godine. Bila je prikazati što je moguće ugraditi u sustav", rekao je Elluswamy, prema transkriptu njegova svjedočenja u koji je Reuters imao uvid.

Elluswamy, Musk i Tesla nisu odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar. Međutim, tvrtka upozorava vozače da moraju držati ruke na upravljaču i zadržati kontrolu nad svojim vozilima dok koriste autopilot.

Tesla tehnologija dizajnirana je za pomoć pri upravljanju, kočenju, brzini i promjenama trake, ali njezine značajke "ne čine vozilo autonomnim", kaže tvrtka na svojoj web stranici.

Američko ministarstvo pravosuđa započelo je kaznenu istragu Teslinih tvrdnji da se njegova električna vozila mogu sama voziti 2021. godine, nakon niza sudara u kojima je sudjelovao autopilot, od kojih su neki bili i smrtonosni.

Iskaz Elluswamya je deponiran u tužbi protiv Tesle zbog nesreće 2018. u Mountain Viewu u Kaliforniji, u kojoj je poginuo Appleov inženjer Walter Huang. Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) zaključio je 2020. da je smrtonosnu nesreću Huanga vjerojatno uzrokovala njegova rastresenost i ograničenja autopilota.