U pripremi Reciklažni centar Bjelovar za gospodarenje otpadom

BJELOVAR, 27. veljače 2023. (Hina) - Na odlagalištu otpada Dolinama u blizini Bjelovara postavlja se oprema za sortiranje i recikliranje, vrijedna gotovo dva milijuna eura, a ukupna investicija u novi sustav gospodarenja otpadom iznosi oko 8,6 milijuna eura.

Gradonačelnik Dario Hrebak rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da bi svi radovi trebali biti dovršeni do ljeta, kada bi Reciklažni centar trebao početi s probnim radom.

''Siguran sam da Bjelovar i okolne općine koje će koristiti usluge Reciklažnog centra neće imati problema s gospodarenjem otpadom. Mi smo u zadnji tren povukli sva dostupna sredstva iz EU fondova, a ovdje smo investirali ogromna sredstva'', istaknuo je Hrebak i dodao kako je potrebno promijeniti svijest građana o otpadu kao smeću.

''Otpad nije smeće, otpad je vrijedna sirovina koju ćemo, kada dođe ovdje, sortirati i preraditi i nastalu sirovinu ponovno ćemo plasirati na tržište'', objasnio je. Dodao je da je tvrtka Komunalac počela isporučivati smeđe posude za biootpad te da će u sklopu Reciklažnog centra biti i kompostana, čije opremanje također traje, a početak rada očekuje se također u ljetnim mjesecima.

''Ovo je jedna samoodrživa priča koja gospodarenje otpadom podiže na višu razinu, a Bjelovar pretvara u zeleni grad'', istaknuo je Hrebak.

Osim Bjelovara, u projektu sudjeluju i Grad Daruvar te općine Dežanovac, Đulovac, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac.