U sklopu projekta Zelene oaze na 14 lokacija u Vinkovcima grade se sjenice

Nakon što je u ožujku posađeno 280 mladih stabala, ovih dana je na 14 lokacija u Vinkovcima počela izgradnja sjenica za odmor i druženje građana

Grade se sjenice

“Cilj nam je na mjestima gdje se građani najviše okupljaju, ponajprije uz dječja igrališta, oformiti prostore gdje će se roditelji, bake i djedovi moći odmoriti i družiti dok se djeca igraju. Sjenice su opremljene klupama i stolovima, nakon izgradnje bit će postavljeni pokrovi, a uz neke ćemo instalirati javne slavine s pitkom vodom”, kaže zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić..

Te su oaze dio puno veće vinkovačke „zelene priče”, koja obuhvaća pošumljavanje dijela parka Papuk sa 660 sadnica raznih vrsta drveća te obnovu drvoreda gradskih parkova i ulica, dodao je.

Zeleni, čisti i zdravi Vinkovci

„Zeleni, čisti i zdravi Vinkovci – glavne su smjernice kojima se vodimo u razmišljanjima upravo zbog djece i mladih. Danas, kada su tehnologija i boravak u zatvorenom prostoru postali sve značajniji problem, važno je osigurati sadržaje koji će naše najmlađe odmaknuti od ekrana, bilo da je riječ o raznim sportskim događajima, novim dječjim igralištima ili mjestima gdje cijele obitelji mogu provesti vrijeme na otvorenom“, ističe Romić.

Projekt Zelene oaze

Projekt Zelene oaze ukupne je vrijednosti 191.140 eura, a sufinanciran je s 80 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To je samo dio velikog zelenog plana koji Grad Vinkovci provode na polju alternativnih izvora energije, novih zelenih tehnologija budućnosti, ekološki prihvatljivih načina prijevoza, te obnove parkova i drvoreda u gradskim ulicama.

Dio je nastojanja da Vinkovci postanu zeleniji grad projekt BIC faza B, ističe direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević, vrijedan 282.000 eura. On uključuje izgradnju biciklističkih staza u Ulici Ante Starčevića, na Trgu Josipa Runjanina i u ulici Vladimira Kovačića, kao i sadnju 75 stabala, 213 ukrasnih grmova i postavljanje klupa, koševa i kanti za otpad uz same staze.

Zelene oaze – Parkovi

Tu je i projekt Zelene oaze – Parkovi, ukupne vrijednosti 244.000 eura, u sklopu kojega će se revitalizirati parkovi u Boškovićevoj, Akšamovićevoj i Kolodvorskoj ulici, gdje će biti posađena 243 stabla, postavljene klupe, koševi, velike žardinjere i spremnici za natapanje stabala.

Za oba projekta ugovori su potpisani krajem prošle godine pa se uskoro očekuje početak njihove realizacije. I njih će s 80 posto sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

TAGOVI