Volkswagen kupuje udio u kineskom proizvođaču električnih automobila

FRANKFURT, 27. srpnja 2023. (Hina/dpa) - Njemački proizvođač automobila Volkswagen planira kupiti udio u kineskom proizvođaču električnih automobila XPENG-u kako bi potaknuo posustalu prodaju na najvećem tržištu automobila u svijetu.

VW je u srijedu objavio da planira za 700 milijuna dolara kupiti nešto manje od pet posto udjela u XPENG-u i surađivati s njima na razvoju dva modela električnih automobila srednje klase za kinesko tržište.

Dvije kompanije tek trebaju utanačiti detalje sporazuma i pribaviti regulatorne dozvole, a nove modele planiraju plasirati na tržište 2026. godine.

VW grupa je do sada bilježila tek skromne rezultate na kineskom tržištu električnih automobila i u prvoj polovini godine isporučila ih je 62.400, za 1,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U cijeloj godini planirali su isporučiti oko 200.000.

Kada se pribroje i automobili s pogonom na fosilna goriva, isporuke su smanjene za 1,2 posto, pokazuje poslovno izvješće objavljeno u četvrtak.

Kada se uključe sva tržišta, isporučili su 4,37 milijuna vozila, za 12,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Snizili su ujedno procjenu isporuka u cijeloj godini, s devet do 9,5 milijuna na devet milijuna, zbog neizvjesne makroekonomske situacije. 

Prihod im je u prvoj polovini godine poskočio za 18 posto, na 156,3 milijarde eura, potaknut znatno većom prodajom u Europi i Sjevernoj Americi i cijenama.

Dobit nakon oporezivanja potonula je pak za 20 posto, na 8,52 milijarde eura.