Vremenske prilike određivat će budućnost tržišta struje

PARIZ, 8. veljače 2023. (Hina/dpa) - Ponuda i potražnja za strujom u budućnosti će sve više ovisiti o vremenskim prilikama, što znači da elektroenergetski sustavi moraju biti fleksibilniji, a mreže otpornije, upozorila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Suša i toplinski valovi u Europi, Indiji i Kini potaknuli su prošlog ljeta pojačanu uporabu klima uređaja, a početak zime u SAD-u obilježili su značajni poremećaji u opskrbi strujom, objavila je IEA u Izvješću o tržištu električne energije u 2023.

Vremenske prilike pojačano utječu na potražnju za električnom energijom i zbog ubrzane elektrifikacije grijanja, naglašava IEA, a bit će važan faktor i u ponudi, zbog očekivanog kontinuiranog rasta udjela obnovljivih izvora energije koji o njima ovise, prognozira IEA.

Zato je važno poboljšati fleksibilnost elektroenergetskih sustava i istodobno osigurati opskrbu i otpornost mreža, dodaju.

Udio obnovljivih izvora u svjetskoj proizvodnji struje porast će s 29 posto u 2022. na 35 posto u 2025. godini, dok će se udio proizvodnje električne energije iz ugljena i plina smanjiti, procjenjuje agencija.

Stoga će se emisija ugljičnog dioksida u globalnoj proizvodnji električne energije nastaviti smanjivati u narednim godinama, predviđa IEA.

Europa je prošle godine bilježila suprotni trend, uz veću emisiju ugljičnog dioksida iz proizvodnji struje zbog pojačane upotrebe ugljena i plina. Proizvodnja hidroenergije smanjena je zbog suša, a proizvodnja nuklearne energije zbog održavanja odnosno gašenja elektrana.

No, prošlogodišnje je povećanje privremeno i do 2025. emisija štetnih plinova u europskoj proizvodnji električne energije trebala bi se u prosjeku smanjivati za 10 posto godišnje, naglasila je IEA.