VW ponovo odgodio odluku o lokaciji tvornice baterija u istočnoj Europi

Njemačka automobilska grupa Volkswagen ponovo je odgodila odluku o lokaciji tvornice baterija koja bi trebala biti izgrađena u istočnoj Europi, ističući da je potražnja za električnim vozilima slabija no što se očekivalo.

"S obzirom na tržišne uvjete, uključujući spori rast tržišta BEV-a (električnih vozila na baterije) u Europi… odluka o novim lokacijama trenutno ne bi bila poslovno racionalna", objasnio je izvršni direktor VW-a Oliver Blume u priopćenju koje je u srijedu objavila Škoda Auto.

Volkswagen je odluku odgodio i prije godinu dana kada su kandidatkinje bile Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, a ovoj godini poručili su da neće žuriti s odabirom.

Blume se ovaj tjedan sastao sa češkim dužnosnicima, a kompanija je poručila da ustraje u programu e-mobilnosti u Škoda Autu, najvećem češkom izvozniku i gospodarskoj perjanici i da će u idućim godinama plasirati na tržište nove električne modele.

Češki dužnosnici rekli su pak u srijedu da će predloženu lokaciju za Volkswagenovu tvornicu ponuditi drugim investitorima, dodavši da više ne mogu čekati.

"Ne možemo čuvati zemljište za taj projekt", rekao je na konferenciji za novinare premijer Petr Fiala.

Ministar industrije Jozef Sikela dodao je da razgovaraju s pet investitora, ustvrdivši da su dva projekta po opsegu slična Volkswagenovom.

Volkswagen je već odabrao lokacije za proizvodnju baterijskih ćelija, u njemačkom Salzgitteru, španjolskoj Valenciji i kanadskom St. Thomasu ukupnog proizvodnog potencijala do 200 gigavat-sati (GWh) godišnje.

I druge autokompanije i analitičari upozorili su prošli tjedan na neočekivano slabu potražnju za električnim vozilima. VW-ova knjiga narudžbi u Europi obuhvaća samo 150.000 vozila, upola manje nego lani.